Inte visste jag att vi har ett klimatnödläge

Bild

Så tänker svensken i allmänhet: Alla dessa dagar, som kommer och går med skyfall, skogsbränder, översvämningar och värmeböljor. Inte visste jag att det var livet.

Dessutom visste jag inte att det snabbt blir värre. Och riktigt illa är det om vi inte får el, så kärnkraft måste vi ha. Inte visste jag att vi redan nu har ett klimatnödläge och att den mycket farliga kärnkraften kommer alldeles för sent. Inte heller visste jag att man kanske borde rösta på partier, som tänker på barnens framtid och inte bara kollar hur tjock pengabörsen är. Att stoppa utsläppen av CO2 ger väl ingenting för mig, eller?? Som en storfinanskille klagade på vad fan han får för pengarna!!

Leif Östling- VD Svenskt Näringsliv

 

Vår stund på jorden

Bild

Det är lustigt hur man kan misstolka uttalande om klimatet. Chefen för FN:s  klimatpanel professor Jim Skea talade om i vår riksdag att jorden inte går under när vi nu passerar 1,5 grader varmare. Då hojtar plötsligt en av ”högtalarna” på nätet- Jönsson heter han- och gör precis som sossarna säger- sprider lögner. Denna gång om uppvärmningen. Vad han missade, som också FN-chefen sa är att vi är illa ute med utsläppen redan nu och skippar vi 2030-målet, som regeringen har bestämt, så finns det ingen möjlighet att nå 2045-målet. Det är nämligen ren fysik, som Jönsson inte känner till. CO2-molekylen stannar flera hundra år i lufthavet. Det hinner alltså bli alldeles för stora utsläpp från vårt land till 2030 för att hinna i kapp senare. Särskilt när man inte har någon plan. Miljöministern vägrar ställa upp på alla intervjuer- eftersom nu också SD vill riva upp EU:s beslut Fit for 55. Lägger man till alla andra knäppskallar som Putin, Trump, oljeländerna och även Norge i skeptikergänget, så ser det mycket illa ut. De flesta förstår nog vad som nu händer med klimatförändringen, men pengarna och makten är viktigare. Dock kommer anpassningen till en värld, som är 3-4 grader varmare bli ännu mycket dyrare, innan vårt klot tar hand om uppvärmningen utan vår medverkan. Då är det för sent. Så vår stund på jorden kanske blir kortare än väntat. 

Klimatförändringen ger stora problem i Sydsverige

Bild

Klimatförändringen är nu ett faktum även i vårt land. Värmeböljor- allt oftare och med allt högre temperaturer- drabbar oss på sommaren. De utdragna torrperioderna ger skogsbränder i en omfattning, som vi inte tidigare kunnat tro. Så följs värmeböljorna mycket ofta av skyfall, som på några timmar kan ge lokalt mängder över 100 mm. När man numera ska köpa hus, så måste man tänka på konsekvenserna om huset ligger nära kusten eller något vattendrag, men också en liten svacka i terrängen kan ge fukt och mögel. Husen på Falsterbonäset med gjuten grund har redan stora problem. Vellinge kommun och även husägarna mörkar alla ”vattenskador” och så gör även mäklarna i området. Under regnrika vintrar kan grundvattnet nå upp i betonggrunden och så är fukt och mögel °på plats°. Klimatförändringen ger också  långsamt stigande havsnivåer och när havet stiger följer grundvattnet med upp. Den drygt 2 mil långa vallen runt Falsterbonäset, som nu ska byggas, skyddar enbart precis när någon storm passerar, för då kan havet tillfälligt stiga 1,5-2 m. Vallen skyddar naturligtvis inte för den långsamma höjningen av havet och då även grundvattnet.

Ett blockerande högtryck i april 2020

Bild

Vi har i landets södra delar haft torrt och soligt med kyliga nätter. Ett kraftfullt högtryck, som likt en sumobrottare motar bort alla angrepp av blöta lågtryck. De tvingas ta banor från Atlanten- antingen långt norrut eller ned mot Sydeuropa. I de centrala delarna av högtrycket svaga vindar och med en brännande sol når vi upp i närheten av 20°. Rapsfälten i södra Skåne blommar för fullt( med början 18 april), ett flertal veckor tidigare än normalt. Det är snustorrt. Hur länge högtrycket står emot är inte lätt att säga.

Hur varmt  kan det då bli i Skåne under vår/försommar. Här är en tumregel lätt att komma ihåg:

Det är varmt när det är 5° i  januari, 10° i  februari, 15° i mars, 20° i april, 25° i maj, 30° i juni och 35° i juli/augusti.

 

 

Dagmar blåste stormbyar i kväll. Egon stormar in i morgon.

Bild

Nu-fredag kväll- passerar Dagmar med kraftiga vindar över sydvästra Götaland. Kl.22 rapporterade Falsterbo 25 m/s i vindbyarna, men det blir troligen mer i morgon. Nästa djupa lågtryck passerar redan i morgon under eftermiddagen och kvällen och heter Egon. Och Egon verkar ha mer energi. Vid passagen kan Skåne få mycket milt (8-10°) och det följs av kraftiga västvindar troligen med byar i intervallet 25-30 m/s. Naturligtvis riktigt busväder med blåst och regn, dock är vindbyarna det som skadar mest. Klass 2 varning är utfärdad i Halland och Skåne(Klass 2: Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV). Förresten drabbar en annan del av lågtryckskomplexet Norge i morgon. Namnet är Nina och hon kan ge orkanvindar mot norska kusten. Det gäller att hänga med i alla olika namn på stormarna.

Bild 48