Alldeles för mycket snö/regn på alldeles för kort tid

Standard

På senare tid vad gäller nederbörd som orsakar stor skada är slutsatsen  som myndigheten gör att det kommer alldeles för stora mängder regn/snö på alldeles för kort tid. Extrema mängder med andra ord. De senaste snöchockerna på våra vägar orsakade tvärstopp och bilister fick övernatta i bilarna. Det kom helt enkelt så stora snömängder på bara några timma att vägverket inte kunde lösa problemet. Men i media nämndes inte en gång att kopplingen är stor till våra utsläpp av koldioxid. Allt häftigare nederbörd på bara några timmar- mängder runt 100 mm- är ingen förberedd på. I stället säger regeringen(läs SD) att bensinbilarna ska vi ha kvar långt in i framtiden. Varför? Jo folket vill det- alltså ett populistiskt beslut, som man vinner val på. Ingenting annat. Att helt nonchalera klimatpanelens högutbildade grupp, som miljöministern gjorde, är ett lågvattenmärke. Miljöministern tog emot klimatrådets utredning med ett leende på läpparna och trots att hon blev sågad efter fotknölarna höll hon inte med. Då ska man veta att klimatministerns utbildning på miljöområdet är lika med noll.

Klimatpolitiska rådet är ett oberoende tvärvetenskapligt expertorgan som utvärderar om regeringens samlade politik leder mot målet om noll nettoutsläpp av växthusgaser år 2045. Svaret i utredningen blev som alla vet ett klart underkännande. 

 

Klimatmedborgarråd- ett slag i luften

Standard

Nu ska vanliga medborgare hitta lösningar på klimatproblemet. Vilken grej- man ska först utbilda dem i hur uppvärmningen av vårt kära klot fungerar. Sedan diskuterar de fram geniala lösningar. Men finns det inte en klimatgrupp redan med experter, som bidrar med smarta lösningar till regeringen?? Javisst finns den gruppen, men regeringen och inte minst SD lyssnar inte ett dugg på dem. Varför? Jo, de kräver åtgärder som påverkar medborgarna en aning och det ska inte behövas. Vi är ju ett rikt land med höga utsläpp och lever därefter. Varför ska vi behöva tänka på klimatet/ miljön för att våra barn/barnbarn ska få det någorlunda drägligt? Dock är det inte bara framtiden det gäller. Redan nu triggas alla extremväder av allt varmare luft. Klimatskadorna blir allt värre och större, men vem ska betala. Ovädret Babet kostade bara i Vellinge kommun ett flertal miljoner och då räknas inte in 60-70 badhytter – inköpspris 50-100 tusen kronor- som blev mosade. Räknar man in alla andra kustkommuner längs Östersjökusten, så kostade Babet säkert långt mer än 10 miljoner. Och det är bara ett av många vinter-oväder, som kommer allt oftare och som sagt triggas av det varmare klimatet. Verkligheten är också att medborgarna inte inser vidden av klimatförändringen och bryr sig inte heller. De flesta jag frågat kan inte ens skilja på väder och klimat. Att klimatet är ett medelvärde under 30 år på en ort av vädret är ju bara ett sätt att få kontroll på vad som händer. Förresten går uppvärmningen så snabbt att flera länder i stället nu räknar perioder om 20 år. Klimatforskarna sysslar ju med beräkningar av strålningen ut/in av vårt kära klot. Och resultatet är minsann ingen munter läsning! Inte undra på att Gretas gäng protesterar mot en regering som i stället ökar utsläppen.

Vintern i Sydsverige blev mild och ovanligt blöt

Standard

11/3-24 Ser vi på kalla fakta vad gäller vintern i Malmö, så var december helt normal, en kall period i januari då vi frös och till slut så blev februari extremt mild. Totalt nästan 1 grad mildare än normalt och stora nederbördsmängder- nästan enbart som regn- 80 mm över det normala.  Februari sticker ut med 84 mm mot normalt hälften(42). När vi ändå är i gång med siffror så blir vår framtid lätt att komma ihåg, nämligen 3-6-9. 

En ledare med koll på den naturvetenskapliga (världs)bilden är professor Johan Rockström, han har bland annat introducerat 3-6-9 begreppet. Detta betyder att vi enligt de senaste rönen går mot en 3-gradig temperaturökning, vi är på väg in i den 6:e massutrotningsfasen av växter och djur (den första förorsakad av människan) och vi är intecknade för 9 miljarder människor. Det ser alltså inte ljust ut för framtiden, men vem bryr sig- åtminstone inte vår nuvarande regering. Dock protesterar alltfler- både yngre och äldre- mot politikernas kortsiktighet. 

Vem bryr sig?

Standard

7/3-24

Temperaturer fortsätter att sätta rekord i rasande tempo. Medeltemperaturen för de senaste tolv månaderna är den högsta som har uppmätts – mer än 1,5 grader högre än under förindustriell tid. Vintern på norra halvklotet var den varmaste som har uppmätts. I februari satte ytvattnet i haven nytt värmerekord. Men som klimatforskarna säger: Vem bryr sig?? 

I alla fall inte regeringen och den stora grupp svenskar, som vägrar att ändra på sin höga levnadsstandard och därmed höga utsläpp. Billig bensin är viktigare än att tänka på klimatet tycker alla de som röstade på Åkesson(SD) och även Moderaterna. Resultatet blir att vi kommer att  missa alla klimatmål och troligen straffas av EU med höga böter. Men vem i regeringen bryr sig? Miljöministern skjuter alla tuffa beslut på framtiden, annars sitter hon löst. Skeptikerpartiet SD har stenhård koll. Därmed kommer klimatanpassningen kosta enorma belopp för främst kommunerna och därmed för oss alla.

Vårens ankomst

Standard

Som vanligt i dessa klimatförändringstider kom våren den 15 februari till södra Skåne. Enligt den ursprungliga definitionen kom våren långt tidigare, men det kloka folket på SMHI kunde inte svälja att våren kom mitt i ”vintern”. Därför införde man tillägget att våren inte kan anlända före den 15 februari. SMHI-folket har dock även andra problem med våra moderna vintrar. Det ska vara 5 dygn med minusgrader, så blir det vinter. Nu blir det ju allt varmare så dessa 5 dygn inträffar inte ofta i t.ex. Malmö. Då måste hösten rulla på till den 15 februari och sen kan det bli vår. Det är naturligtvis inte optimalt, men när klimatet ändrar sig så snabbt tack vare våra utsläpp av CO2, så hänger inga definitioner med i svängarna. Egentligen är vintern numera en kall regnperiod med ibland kortvariga perioder med snö. Regnen matas in från Golfströmmens varma vatten och ju varmare det blir ju mer vatten får vi uppifrån. Så det stora problemet blir i stället alla översvämningar och även passerande stormar som tuggar bort kusterna. Stormen Babet är ett lysande exempel på detta. Utsläppen måste alltså stoppas så fort vi bara kan. Det låter som en saga med en regering, som gynnar det fossila. Är det någon som begriper vad miljöministern har för åtgärder? Är det kalhyggen eller.. Våtmarker verkar bildas utan regeringens hjälp, men tyvärr på fel ställen. På tal om svenskarnas kunskap vad gäller klimatförändringen. Jag frågade en grupp vuxna: Vad är skillnaden mellan väder och klimat? Ingen kunde svara!! Ointresse eller okunskap? Dock visste nästan alla vad en liter bensin kostar!

Vår stund på jorden

Bild

Det är lustigt hur man kan misstolka uttalande om klimatet. Chefen för FN:s  klimatpanel professor Jim Skea talade om i vår riksdag att jorden inte går under när vi nu passerar 1,5 grader varmare. Då hojtar plötsligt en av ”högtalarna” på nätet- Jönsson heter han- och gör precis som sossarna säger- sprider lögner. Denna gång om uppvärmningen. Vad han missade, som också FN-chefen sa är att vi är illa ute med utsläppen redan nu och skippar vi 2030-målet, som regeringen har bestämt, så finns det ingen möjlighet att nå 2045-målet. Det är nämligen ren fysik, som Jönsson inte känner till. CO2-molekylen stannar flera hundra år i lufthavet. Det hinner alltså bli alldeles för stora utsläpp från vårt land till 2030 för att hinna i kapp senare. Särskilt när man inte har någon plan. Miljöministern vägrar ställa upp på alla intervjuer- eftersom nu också SD vill riva upp EU:s beslut Fit for 55. Lägger man till alla andra knäppskallar som Putin, Trump, oljeländerna och även Norge i skeptikergänget, så ser det mycket illa ut. De flesta förstår nog vad som nu händer med klimatförändringen, men pengarna och makten är viktigare. Dock kommer anpassningen till en värld, som är 3-4 grader varmare bli ännu mycket dyrare, innan vårt klot tar hand om uppvärmningen utan vår medverkan. Då är det för sent. Så vår stund på jorden kanske blir kortare än väntat. 

Extremt väder triggas av det allt varmare klimatet.

Standard

Koldioxid är den viktigaste gasen för att kontrollera  jordens temperatur. Dessvärre stiger värdet hela tiden på koldioxiden i lufthavet- nu drygt 420 ppm och varje år plussar vi på 3-4 ppm. Ingen vändning syns i sikte. Jorden blir allt hetare – nu 1,4 grader varmare sedan förindustriell tid. I vårt land 1,6 grader. Vi susar förbi Parismålets värden på 1,5-2 grader varmare. Nå, det är väl ingenting som bekymrar svenskarna. Det allvarliga som händer är långt ifrån vårt land, eller?? Tyvärr är det ett önsketänkande. Redan nu drabbas vi i allt snabbare takt av extremväder och samtidigt stiger havet och de stora glaciärerna smälter allt snabbare. Det är nämligen en koppling mellan väder och klimat, som blir alltmer påtaglig. Ett exempel är översvämningarna i inre Skåne. Vädret låser ofta en längre tid i samma vädertyp. Lågtryck efter lågtryck har under ett flertal veckor matat in stora regnområden över Sydsverige. Varje regn ger större mängder än innan, eftersom varmare luft kan innehålla mer vattenånga, som kondenserar till regndroppar. Enkel fysik med andra ord. Tack vare klimatförändringen får vi alltså mer regn, när vädret låser på det ostadiga och på samma sätt får vi när ett högtryck parkerar, varmare och torrare än innan. Ett bra exempel är sommaren 2018. Så visst har vi ett klimatnödläge och klimataktivisterna med Greta i spetsen har helt rätt. Då är det kanske dumt att bura in dem. Det rätta är i stället att ändra vår nuvarande klimatpolitik, som sanslöst gynnar fossilindustrin. För att koppla till Macrons besök i landet. Han vill bara sälja ny kärnkraft och det löser inga problem, utan vi får i stället fler med tanke på den farliga strålningen och vem ska betala? Ja, just det- svenska folket och det är sannerligen inga små summor för att skaffa en gammal teknik på väg ut!! Dessutom ett drömläge för alla terrorister!

Vad händer lördagen den 20 januari i Malmö??

Standard

Med full kraft trycker sig mild- ja ren vårluft- in över Skåne västerifrån. Det har varit kallt en tid med åtskilliga minusgrader. Stockholm har på morgonen 12 minusgrader, Malmö +4. Vårluften är så mild att vi inte får snö övergående i regn, utan bara regn, som redan natten till lördag skvalar ner över Malmö. Sydvästvindarna hugger i- den vind som brukar kallas snöätarvinden gör sitt jobb- och snölandskapet försvinner direkt, Inte ens vädertjänsten hänger med i svängarna- någon plusgrad låter fjuttigt för lördagen. I sydsvenskan kan man läsa en stor artikel av Julia Svensson: Isbanan i Folkets park är Malmös bästa plats just nu!! Ja, om det finns någon is kvar, så gäller det verkligen att stå på skrillorna, annars blir man plaskvåt. Dessutom får alla veta i tidningen att på Grönland smälter 30 miljoner ton is bort varje timme. Klimatförändringen går betydligt fortare än vad klimatforskarna tror. En riktigt dålig nyhet för mänskligheten. Dessa enorma mängder vatten , som rinner ut i Atlanten kan nämligen ändra på havsströmmarna. Golfströmmen kan alltså vara ”illa ute” betydligt tidigare än vad klimatforskarna trott. Om vi fortsätter med fossilindustrin (och det gör vi ganska säkert), så skulle Golfströmmmen försvagas runt 25 procent till 2100 enligt forskningen, men ingen vet bättre än att det går åt fel håll. Inte hur fort. Det är just den varma Golfströmmen, som ger oss betydligt mildare vintrar. Dagens omläggning av vädret är ett klart bevis för detta. Vi har dominans av västvindar i vårt land .Eftersom vädret ofta låser längre tid i samma spår, så kan det också vara slut på vintern i Malmö- vi ser i dag! Men det är bara en kvalificerad gissning

Klimatforskarna missar verkligheten- tyvärr

Standard

Vintern har svajat mellan plus och minus här i Skåne. Nu i mitten av januari (16/1) är vi inne i en kall period, men nu tar lågtrycken- med betydligt mildare luft ute på Atlanten- åter sikte på Sydsverige. I nästa vecka kan det svänga runt 5 plusgrader i stället. Vad gäller vintern i stort så var december i Malmö något mildare än normalt, januari kanske blir lite kallare än normalt, så februari får avgöra var vi hamnar- kalll eller mild vinter. Dock har vi fått mer snö än normalt. 

Klimatforskarna har ända sedan 90-talet haft rätt vad gäller den globala uppvärmningen. Men vi susar nu förbi 1,5-gradersmålet och troligen även 2 grader. Problemet med uttalande från klimatforskningen är att den inte beaktar politiken som förs, både i vårt land och globalt. Vi har nu en miljöminister, som har svängt 180 grader i sin uppfattning  på grund av ministerposten och med den otroligt bra lön. Globalt är det nästan ännu värre. Putin ser bara fördelar med ett upptinat Arktis- allt större inkomster från det fossila och ännu värre är Trump, som direkt lämnar Paris-avtalet om han väljs, för att borra efter så mycket olja han kan. En slamkrypare är Norge med alla sina nya avtal om borrningar i havet. Tar man som klimatforskare hänsyn till den politiska värld vi lever i, så talar man tyst om även 2-gradersmålet. Alla koldioxidutsläpp borde bromsas snabbt, men det är tyvärr bara en önskedröm. Allt pekar ju i fel riktning och år 2100 blir troligen i stället en mardröm.

Året 2023 milt och mycket blött, men globalt det varmaste någonsin

Standard

Året började milt och rikt på regn- ingen vinter utan hösten övergick direkt i vår. Sedan april-maj högtryck och torka. Alla trodde då att sommaren skulle bli en kopia av 2018, men lågtrycken på Atlanten tryckte sig in på bred front, vilket gav otroliga mängder regn i stället. Hans, Babet och Pia skapade kaos med kraftiga vindar och regn, som gav översvämningar. Så hur blev då året 2023? Jo, globalt det varmaste någonsin och statistiken för Malmö blev nästan 1 grad varmare och 200 mm blötare än normalt.